recepty

16. května 2007 v 13:17 | kristynka |  Recepty
vyobrazeníČokoládové hoblinky (opravdu snadné)
dort
recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca 5 minut
Ingredience:
asi 30 g čokolády na vaření (nebo i jiné čokolády)
Příprava:
Potřebné množství čokolády z tabulky odlomíme po řadách, dál nerozlamujeme. Čokoládu asi 10-15 s nahřejeme v mikrovlnné troubě (750W), aby trochu změkla. Vezmeme škrabku na zeleninu a jednoduše začneme hoblinky odšrabávat (po ploché straně čokolády). Necháme je padat na pergamenový papír nebo papír na pečení. Lžičkou je pak přeneseme na připravený dezert.

PS. Takto lze zpracovat čokoládu jen asi do poloviny její tloušťky, pak už se pod tlakem škrabky láme. Proto je nejlepší pracovat s co nejsilnější čokoládovou tabulkou.

PPS. Pokud možno hotové hoblinky nebereme prsty, hned by se začaly rozpouštět.
Masový ping-pong
(z mletého masa)
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 10 minut + pečení
Ingredience:
400 g mletého masa (1/2 vepřové, 1/2 hovězí),
3-4 lžíce strouhanky,
1 vejce,
1/2 lžičky soli,
nejméně 500 g mražené zeleniny (stylové jsou růžičkové kapustičky, dobré jsou i květák, brokolice, listový špenát, mrkev...)
Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Na dno pekáčku nasypeme mraženou zeleninu (není nutno předem rozmrazovat) a trochu osolíme.

2. Smícháme maso, vejce, sůl a podle potřeby strouhanku. Z hmoty tvoříme menší kuličky (max. 5 cm velké) a klademe je na vrstvu zeleniny.

3. Pekáček dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut do zrůžovění (podle velikosti kuliček). Není třeba předem ani v průběhu podlévat, maso pustí dost šťávy, ve které navíc zelenina dostane výbornou chuť.
vyobrazeníPast na kluky
dezert
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 25 minut + pečení
Ingredience:
Na základní vrstvu:
150 g strouhanky,
40 g másla,
600 ml plnotučného mléka,
5 žloutků,
2 lžičky cukru

Na ovocnou vrstvu:
300 g očištěného ovoce (například borůvky, broskve nebo meruňky - velké ovoce je třeba nakrájet na menší kousky),
100 g cukru,
2 lžíce hladké mouky,
případně trochu citronové šťávy na dochucení

Na vrchní vrstvu:
5 bílků,
125 g mletého cukru
Příprava:
Základní vrstva: mléko s máslem a cukrem ohřejeme, aby bylo horké (nemusí vařit). Odstavíme z vařiče a dobře vmícháme strouhanku. Necháme 10 minut odstát, přidáme žloutky, opět dobře promícháme a rozetřeme do máslem vymazané formy nebo na plech (cca 20x30 cm). Zapečeme 25 minut při 160 °C.

Ovocná vrstva: ovoce mezitím smícháme s cukrem, moukou a citronovou šťávou a na mírném ohni krátce svaříme na hustou omáčku, ve které však ještě zůstávají nerozvařené celé kousky ovoce. Předpečený základ necháme 10 minut stát, poté jej potřeme ovocnou kaší.

Sněhový vršek: bílky ušleháme na tuhý sníh, poté postupně zašleháme cukr. Navršíme na ovocnou vrstvu tak, aby byl sníh dobře rozetřen i do krajů a nemohla unikat šťáva z ovoce, a zapečeme 20-30 minut dozlatova.
Ovoce pod peřinkou
ovocné moučníky
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 20 min + pečení
Ingredience:vyobrazení
2 jablka, 2 hrušky a 300g mražených jahod, ale lze použít i jinou kombinaci ovoce - celkem cca 1 kg očištěných a pokrájených plodů,
1 lžíce tmavého cukru,
1 vejce,
3/4 hrnku mletého cukru (množství lze upravit podle kyselosti použitého ovoce),
100 ml mléka
1 hrnek polohrubé mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
špetka soli,
2 lžíce másla
Příprava:
1. Troubu předehřejte na 175°C. Vymažte nákypovou misku a rozložte do ní pokrájené, očištěné ovoce. Pokud používáte mražené měkké ovoce, není třeba jej předem rozmrazovat. Ovoce posypte hnědým cukrem.

2. V misce smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. V mléce rozšlehejte vejce a směs přidejte ke směsi. Vše řádně promíchejte, nakonec zapracujte rozpuštěné máslo a rozetřete po ovoci.

3. Pečte 30-40 minut v předehřáté troubě, až je i střed moučníku pevný na dotek a povrch mírně zhnědlý. Ovoce pod těstem mezitím změklo a pustilo výbornou šťávu
Pražené mandle - za 3 minuty hotové
chťovka
recept je určen pro 2 osob(y)
doba přípravy je cca 3 minuty
Ingredience:
100 g celých loupaných mandlí,
špetka soli
Příprava:
1. Mandle rozložíme na talířek, který je možné dát do mikrovlnné trouby. Při plném výkonu zahříváme asi dvě až dvě a půl minuty, dokud mandle lehce nezhnědnou.

2. Vyndáme z mikrovlnky a do ještě horkých, "opocených" mandlí rukama vmícháme sůl.

Takto připravené mandle jsou křupavé, voňavé, horké, bleskové - a jsou hned pryč!
vyobrazeníBuchta z tyčinek Snickers
ryclý moučník
recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca 40 min
Ingredience:
2 tyčinky Snickers (kdo chce ještě výraznější chuť, vezme jich klidně víc),
300 g polohrubé mouky,
40 g cukru,
1 prášek do pečiva,
100 g kondenzovaného slazeného mléka,
125 ml mléka,
2 vejce,
3 lžíce oleje (45 ml)
Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Tyčinky Snickers rozpůlíme podélně tak, abychom oddělili dolní světlejší vrstvu od horní karamelové s oříšky. Pokud v dolní polovině přesto zůstanou kousky oříšků, nevadí to.

2. V mikrovlnné torubě zahříváme při 350W asi 2 minuty kondenzované mléko s kousky dolních polovin tyčinek. Za občasného míchání necháme rozpustit.

3. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva a cukr. Vajíčka a olej rozmícháme v mléce a přilijeme do mísy k mouce. Promícháme a postupně zapracujeme také vlažný krém z kondenzovaného mléka a tyčinek. Vypracujeme těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo do pekáčku.

4. Horní poloviny tyčinek ještě podélně rozkrojíme a pak nakrájíme asi na půl centimetru široké kousíčky. Posypeme jimi povrch těsta.

5. Pečeme asi 25-30 minut.

Jsa inspirována tolik populárními řezy Margot, sestavila jsem něco podobného pro oblíbenou, avšak v kuchyni prozatím zanedbávanou konkurenční značku tyčinek. Podstatné však je, že je buchta rychle hotová, stejně jako ostatní její ultimativní české alternativy =o)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama